top of page

Onderzoek 1

Voorwoord

Wij zijn Thijs Sluijter en Roy van Heeswijk.

Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat een 3D film iets bijzonders is waarbij je een speciale film ervaring krijgt. Roy en ik vinden het interessant om erachter te komen wat een 3D film zo bijzonder maakt en hoe dit nou precies in elkaar zit.

filmstripe-160520_640.png

onderwerp

Ons
 

Ons onderwerp voor deze perioden is film. Wij willen voor dit onderzoek gaat kijken wat 3D-films zijn, waarom ze populair zijn en hoe ze worden gemaakt.  

Screenshot 2021-11-09 114943.png

Hoofdvraag:

Waarom een 3D film?

Deelvragen:

1. Wat is een 3D film en hoe is het ontstaan?

2.  Wat zijn de verschillen tussen 2D 3D en 4D?

 

3. Hoe worden 3D-films gemaakt?

 

4. Wat zijn de 5 bekendste 3D films en hoe zijn ze gemaakt?

 

5. waar is een 3D film uit opgedeeld en waarbij helpt dat?

Inleiding:

Voor onze deelvragen zijn we op internet gaan zoeken hoe de beste en bekendste films zijn gefilmd en waarom ze zo bekend zijn geworden. Onze hoofdvraag is "waarom een 3D film?” omdat je er veel over te weten kan komen en omdat het een groot ding is voor de bioscoopindustrie. Wij denken dat het een duidelijk antwoord geeft wat een 3D film nu precies inhoudt.

output-onlinepngtools (1).png

Afbeelding 5: 3D-bril zonder donkere cover

2352795.png

Afbeelding 6: 3D-bril met donkere cover

MV5BMTYwOTEwNjAzMl5BMl5BanBnXkFtZTcwODc5MTUwMw__._V1_FMjpg_UX1000_.jpg

Deelvraag 4.

Wat zijn de 5 bekendste 3D films en hoe zijn ze gemaakt?

1ste plaats: Avatar, deze film is in 2009 uitgekomen en werd door alle special effects de duurste 3D film tot nu toe. Door alle special effects kwam de 3D versie er heel goed uit en werd meteen populair in de bioscoop. Ze wonnen ook nog een Oscar voor beste Visuele effecten.  De film is geschoten met de Camera van James Cameron en meer dan 60 procent van de film is een CGI (Computer-Generated Imagery) dat is een camera die alle beelden het beste kan omzetten naar een 3D beeld. Zodat alles goed overeenkomt met special effects. 

2de plaats: Gravity, deze film is niet gefilmd met 3D-camera's, meer dan 80% van de film is puur computeranimatie. De overige beelden zijn achteraf omgezet naar 3D. De film is uitgekomen in 2013 en heeft 100 miljoen dollar gekost, daartegenover heeft de film wel 750 miljoen dollar opgebracht. De film is in totaal 10 keer genomineerd voor 86ste Oscaruitreiking in 2014 en won 7 Oscars, onder andere voor beste regisseur, camerawerk, visuele effecten, montage, originele muziek, geluid en geluidseffecten.

 

3de plaats: Mad Max: Fury Road, het is een film uit 2015 en is gefilmd in Australië en werd geregisseerd door George Miller en alles werd gefilmd met 3D camera's, zodat alles goed in beeld kon komen, de film heeft 150 miljoen dollar gekost maar heeft in totaal 375 miljoen opgebracht. Met deze film hebben ze velen prijzen gewonnen/ voor prijzen genomineerd in 2016 met bijvoorbeeld Beste Regisseur, beste actiefilm en beste acteur.

 

4de plaats: life of PI, het is een film uit 2012 en is gefilmd in de VS is geregisseerd door Ang Lee en werd opgenomen met apparatuur van de Cameron Pace Group, ook deze is van James Cameron. Hij heeft onder andere een nieuwe soort 3D film gemaakt doordat hij de sterkte van sommige 3D beelden liet vallen uit de achtergrond. De film heeft 120 miljoen dollar gekost en heeft 609 miljoen dollar. Ze hebben veel Oscars gewonnen daaronder horen bijvoorbeeld: Beste Regie en Beste visuele effecten.   

5de plaats: Hugo, deze film komt uit 2011 en is gefilmd in de VS en is geregisseerd door Martin Scorsese en is grotendeels gemaakt met Computergeanimeerde beelden en er werd ook gebruik gemaakt van Maquettes. De film heeft 170 miljoen gekost en heeft 185 miljoen opgeleverd. De film is genomineerd geweest voor 11 Oscars in 2012 en heeft er uiteindelijk 5 gewonnen bijvoorbeeld: Visuele Effecten en Sound Editing. 

Hugo.jpg
Mad Max.jpg
Life of Pi.jpg
gravity.jpg

Deelvraag 2

Wat zijn de verschillen tussen 2D, 3D en 4D

Wat houdt 2D precies in? 2D betekend 2-dimensionaal, waarbij je lengte en breedte op het beeld kunt zien (X-as en Y-as). Het wil zeggen dat er in een animatie geen diepte zit en bestaand uit 2 platte gebeurtenissen zoals tekeningen of beelden. Voortaan gebruiken vooral games of films veel 3D animaties en word 2D gezien als ouderwets. 3D in tegendeel wordt steeds gezien als ‘normaal’. 3D oftewel 3-dimesionaal betekent dus dat je 3 beelden ziet. Lengte, breedte en diepte (X-as, Y-as en Z-as). Als je denkt dat dit supergaaf is, wacht maar tot je hoort wat 4D inhoudt. 4D (4-dimensionaal) heeft (meestal) hetzelfde beeld als 3D (lengte, breedte en diepte) maar dan zit er nog een special effect aan toegevoegd. Zoals dat de grond trilt, bioscoopstoelen bewegen, je wordt nat gemaakt, er komt wind op je af, je kunt het zo gek niet bedenken. Een voorbeeld van een 4D film is de ‘Panda droom’ in de Efteling. Hierbij bewegen er allerlei dingen, je wordt nat en voelt de wind. (zie afbeelding 4 hiernaast)

Als je meerdere special effects toevoegt aan een film kan dit wel 5D, 6D, 7D of 8D worden. 8D is bijvoorbeeld met VR (virtual reality). In maar weinig bioscopen wordt er 4D toegepast, deze toevoeging is nog in de maak en kost erg veel geld om nu al het hebben. 

1920_efteling-hoofdshoweerstegastenfabula-371381.jpg

Afbeelding 4: Panda droom Efteling

Figuur-2A-1200x641.png

Afbeelding 1

220px-Huey-lewis-and-the-news-the-power-of-love-chysalis-US-German-cover.jpg

Afbeelding 2

220px-Bwanadevil3.jpg

Afbeelding 3

Deelvraag 1

Wat is een 3D film en hoe is het ontstaan?

3D-films

Een 3D film (betekenis = 3-dimensionaal) is een film waarbij er gebruik wordt gemaakt van 2 schermen waardoor er meer diepte in het beeld te zien is. Dit is al best lang een ding maar sinds de laatste paar jaren is er pas echt grote vraag naar.  (zie afbeelding 1 hiernaast)

Waarom er een grote vraag is naar 3D-films komt doordat het door vele wordt beschouwd als een intensieve filmervaring. Ook voelt het alsof je in een nieuwe wereld komt als je een 3D-film kijkt.

Geschiedenis:

Filmpioneer William Friese-Green legde in 1890 voor het eerst in de geschiedenis van de filmindustrie een techniek voor om een 3D film te maken. Het ging zo snel als gepland maar 30 jaar later in 1922 kwam de eerste 3D film OOIT uit in de bioscoop. De film die de eer kreeg was ‘The Power of Love’. (zie afbeelding 2 hiernaast)

Natuurlijk kwam er een doorbaak voor de film door de nieuwe (3D) techniek. De film is nu nergens meer beschikbaar. In 1952 had de (2de) 3D film ‘Bwana Devil’ zijn doorbraak en dat was mede dankzij filmregisseur Arch Oboler. (zie afbeelding 3 hiernaast)

Na deze 2 films was de 3D filmtechniek erg populair geworden en zo volgden vele andere 3D-producties hun pad. In 1955 kwam er tevens wel een eind aan het 3D-film tijdperk.

Deelvraag 3

Een 3D-film maakt gebruik van een dubbelbeeld, een film wordt in verschillende lagen opgenomen en daarna in elkaar gezet. Door deze techniek zie je het beeld erg wazig en dubbel als je je 3D-bril afzet tijdens de film. Dit komt doordat er in een 3D-bril een blauwe en rode lens in zit. Tijdens de film wordt er bij het ene oog een laag weg gehaald en bij het andere oog het andere waardoor je een dubbelbeeld krijgt. En dus diepte in het beeld kunt zien. 

(zie afbeelding 5 en 6 hiernaast)

Zo'n film wordt soms met een 3D-camera gefilmd. Deze camera heeft op verschillende perspectieven camera's staan waardoor je voorwerpen die voor de camera staan van verschillende kanten en hoeken kunt bekijken en er dus ook diepte in kunt zien.  

(zie afbeelding 7 hieronder)

output-onlinepngtools (2).png

Deelvraag 5

Wat is het verschil tussen '3D' en 'Ultra Laser 3D'

Ultra laser 3D is een erg bijzondere manier van film. Deze soort films de eerste zijn die 60 beelden per seconde kunnen laten zien, dit noem je FPS (Frames Per Seconden). Dat komt doordat de lasereprojectors van Barco een lichtsterkte van 60 duizend lumen (een maat van een hoeveelheid licht dat een lamp of iets anders uitstraalt) kunnen bepalen. Het verschil tussen 3D en ultra laser 3D is dat bij ultra laser 3D het beeld wordt versterkt met een extreem sterke lamp waardoor er veel sneller beelden worden gestuurd en het nog duidelijker zichtbaar wordt. Het is door de Ultra laser een beter en sterker 3D beeld. 

Afbeelding 8: Inhoud 'Ultra Laser 3D'

No-Time-to-Die_ps_2_RESIZED.webp
WhatsApp Image 2021-11-09 at 18.56.21.jpeg
WhatsApp Image 2021-11-09 at 19.08.32.jpeg

Meet & Greet
 

Wij zijn voor onze Meet & Greet naar de Bioscoopfilm “No time to Die” geweest. 

 

Ik heb de film in Ultra Laser 3D gekeken in de kinepolis in Den Bosch. De film was afgespeeld in 60 FPS i.p.v. 48 FPS. Doordat er zo'n hoge FPS gebruikt wordt heeft de film beter gebruik maken van de diepte en dat zorgt ervoor dat het 3D effect beter zichtbaar werd. Het was een leuke film met een goede verhaallijn. De 3D bril op die ik zelf van huis had meegenomen. Tijdens de film was er uiteraard ook een snack aanwezig. Dit is erg belangrijk om VOOR de film te doen want anders kan je natuurlijk kostbare scenes uit de film missen ;) !

Roy heeft de film in normale 3D gezien in Hollywoud in Almkerk en zag de film goed in 48 FPS en merkt het verschil wel met 60 FPS, maar dat merk je in eigen ogen niet. Verder was de film heel goed te volgen. Roy heeft de film goed ervaren en vond het een leuke film omdat je helemaal in het verhaal meegezogen wordt. De film is goed bevallen en we vinden dat de 3D film beter te volgen is dan een normale 2D film. Je wordt beter betrokken bij de film en het daarom dus net lijkt of je zelf meespeelt in de film, terwijl je eigenlijk in de zaal zit. Er werd ook goed gebruik gemaakt van de camera's zodat alles vanuit het juiste oogpunt bekeken wordt. Het beeld werd af en toe vanuit de hoofdpersoon of vanuit een medehoofdpersoon bekeken en er werd dan ook gebruik gemaakt van flashbacks of flashforwards.  

Algemene informatie  

De film duurde 2 uur en 43 minuten, maar dat merkte je niet doordat je heel goed in het verhaal werd meegetrokken, het was niet langdradig maar het was heel "straight to the point".  Het 3D effect zorgde ervoor dat je de diepte zag in de film en de achtergrond werd vaak vervaagd zodat het belangrijkste op de voorgrond goed zichtbaar was. Als je naar de film keek zonder dat je door de bril keek, zag je dat de film eigenlijk uit 2 beelden bestond waar we eerder al een deelvraag over hadden uitgewerkt. Over het algemeen was het een enorm leuke ervaring en hebben we zeker genoten tijdens de meet & greet. 

Afbeelding 9: e-tickets bioscoopfilm

bottom of page